In Nederland zijn heel veel organisaties in actie om Nederland zwerfvuil vrij te krijgen. “Nederland Schoon” is landelijk actief voor een opgeruimde woonomgeving. Met “Waddinxveen Schoon” zijn wij waarschijnlijk de gemeente met de meeste vrijwillige opschoners van Nederland. Al 84 mensen (of groepjes mensen) en 8 scholen hebben een straat, plein, park of buurt geadopteerd om regelmatig het zwerfvuil op te ruimen.

Het benodigde materiaal krijg je van de gemeente en het afval kan via hen afgevoerd worden. Hierdoor is Waddinxveen een opmerkelijk schone gemeente.

Kijk eens op “Waddinxveen Schoon” Op de interactieve kaart kunt u precies zien waar nog mensen nodig zijn. Misschien kunt u de mensen die al actief zijn helpen en zo het schoon te maken gebied vergroten? Het is vrijwilligers werk waarbij je je eigen tijd in kunt delen en u komt natuurlijk alleen in actie als het lekker wandel weer is. Een opgeruimde omgeving blijft schoner, het gaat steeds makkelijker.

Op 19 september is er zelfs een World Cleanup Day, een grootse wereldwijde burgeractie.

Sinds 2018 wordt deze dag georganiseerd, 380 miljoen vrijwilligers over 155 landen hadden zich toen geregistreerd, en hebben gezamenlijk de wereld een stuk schoner gemaakt. Natuurlijk kunt u ook zonder registreren aan de slag. Kijk gewoon waar het nodig is. Nu dit jaar de nationale opschoondag in maart niet door kon gaan vanwege corona een goede gelegenheid om nu de handen uit de mouwen te steken.

Geen voorjaars schoonmaak, maar een herfst aanpak. Natuurlijk moeten de RIVM maatregelen in acht genomen worden. U zult merken dat het gewaardeerd wordt en het echt voldoening geeft.

Als velen een klein stukje schoonhouden blijft  “Waddinxveen Schoon”.