U heeft ze vast wel eens gezien. De mensen met die gele hesjes die al speurend door de wijk lopen of ze onraad, onveilige situaties, overlast of iets dergelijks zien. Ze lopen door weer en wind om een bijdrage te leveren
aan uw veiligheid. Het zijn die bikkels die bij nacht en ontij door de wijk gaan. Buurtpreventie heet dat!

Buurtpreventie bestaat 5 jaar!
In 2016 waren er woninginbraken in Waddinxveen. Vanuit een burgerinitiatief is toen buurtpreventie ontstaan. Samen met de gemeente is buurtpreventie georganiseerd. Veel buurtbewoners zijn lid van de buurtpreventieteams. Alle leden van de buurtpreventieteams hebben van de burgemeester een blijk van waardering gekregen! Want mede dankzij deze vrijwilligers is de buurt veiliger geworden.
Download themapagina buurtpreventie

Wat doet buurtpreventie in de wijk?
De meeste buurtpreventen werken overdag. ‘s Avonds lopen ze vooral samen een rondje door de buurt. Zien zij dat iemand zich vreemd gedraagt dan houden ze dat in de gaten. Als de buurtpreventieteams zien dat
iets kapot is geven ze dat aan de gemeente door. Maar hun focus ligt op overlast, waarop de mensen worden aangesproken, inbraakgevoelige woningen, waar ze dan de bewoners op attenderen. Ook maken ze regelmatig een praatje met wijkinwoners. Zo horen ze wat er speelt in de wijk. De buurtpreventieteams staan in nauw contact met de wijkagenten.

Lopen met een leuk team – op je eigen moment
Het leuke van buurtpreventie is dat je zelf bepaalt wanneer en waar je loopt. Aan de vrijwilligers zelf de keuze om steeds een andere route te lopen of steeds met andere mensen. Door wisselend met iemand anders te lopen spreken ze steeds verschillende mensen. Van elkaar leren ze de wijk én de mensen in de wijk steeds beter kennen. Ze doen graag iets voor hun eigen dorp en wijk om het netjes en veilig te houden. Daarnaast is het altijd goed om buiten en in beweging te zijn.

Doe ook mee en geef je op
De buurtpreventieteams kunnen best nog versterking gebruiken. Een uurtje lopen is goed voor iedereen, zeker in deze coronatijd, om de eventuele coronakilo’s eraf te lopen. En….. het is nog gezellig ook als je met z’n tweeën loopt. Lijkt het u wat? Wilt u ook uw steentje bijdragen aan een veiliger buurt? Loop dan eens een avond met een buurtpreventieteam mee. U kunt dan zelf zien of u het leuk vindt en vaker mee wilt lopen. Aanmelden kan via wijkregisseur@waddinxveen.nl.

BuurtWhatsApp-groepen
In veel buurten/straten hebben inwoners een BuurtWhatsApp-groep met elkaar. Met deze groepen helpen inwoners mee om de buurt veilig te houden voor iedereen. Zij ontvangen urgent nieuws en tips van onder andere politie en Burgernet. Via de BuurtWhatsappgroep kunnen inwoners verdachte situaties doorgeven aan de politie. Bent u nog geen lid van zo’n groep? Vraag dan eens na in uw buurt/straat of zo´n groep bestaat. Is er nog geen BuurtWhatsApp-groep bij u in de buurt? Maak er dan zelf één aan. Samen maken we de buurt veiliger! Heeft u vragen over BuurtWhatsApp-groepen? Mail dan naar veiligheid@waddinxveen.nl.

Buurtpreventie Waddinxveen

Kijk voor meer informatie ook op waddinxveen.nl/buurtpreventie