In Waddinxveen is onrust ontstaan over de staat van de parkeergarage onder winkelhart Gouweplein. Delen van de garage zijn afgezet met hekken en linten en in het beton zijn grote scheuren zichtbaar.

Bij de meterslange afzetlinten hangen onheilspellende brieven van de Omgevingsdienst Midden-Holland. ‘Deze afzetting is geplaatst op last van B&W van de gemeente’, staat er te lezen. ‘Verplaatsen of weghalen is niet toegestaan’, wordt er nog eens dreigend aan toegevoegd. De ‘verzegeling’ is op vijftien locaties in de parkeergarage te vinden en aangebracht door onderhoudsbedrijf Nemaco uit Nijverdal.

,,Ik ga maar gauw naar huis voordat de boel in elkaar stort,” grapt een oudere man die met zijn vrouw nog boodschappen aan het inladen is. ,,Geen idee wat ik hiervan moet denken,” zegt een moeder als ze met haar drie jonge kinderen uitstapt.

Ook de winkeliers kunnen niet zeggen wat er aan de hand is. ,,Onze klanten zijn bezorgd en denken dat er misschien wel instortingsgevaar is”, aldus voorzitter Henk de Bas van de Ondernemers Vereniging Gouweplein (OVG).

Hoe het zit legt Altera Vastgoed in Amstelveen, eigenaar van de parkeergarage, uit. ,,Het plafond heeft last van afspattend beton dat auto’s kan beschadigen”, aldus woordvoerder Marieke Mulder over de scheuren en gaten in het dak. Hoewel het probleem met de voegen al enige tijd bij Altera en de technisch beheerder Sweco van de parkeergarage bekend is, wordt er nog altijd met een constructeur en aannemer gezocht naar een definitieve oplossing.

Gemeente Waddinxveen
De gemeente stelt dat er al eerder reparaties zijn uitgevoerd. Als gevolg van wrijving tussen de betonelementen laten betonstukjes los. Voor een grondig herstel van de tekortkomingen zijn er voor ieders veiligheid deze week meer parkeerplaatsen afgesloten.

,,De schade heeft geen gevolgen voor de constructie van de parkeergarage of voor de bovenliggende gebouwen”, laat de gemeente weten om eventuele onrust daarover de kop in te drukken.

Bij Altera bestaat overigens wel ongenoegen over de aanpak van de gemeente met alarmerende brieven van de ODMH op de hekken. Over die afrastering is vooraf wel gesproken, maar over de daarop aangebrachte tekst niet.

,,Hierdoor kan mogelijk bij de gebruikers van de parkeergarage de indruk zijn ontstaan dat er sprake is van een constructief onveilige situatie, maar daarvan is absoluut geen sprake”, aldus Marieke Mulder.

Het winkelhart Gouweplein is opgeleverd in 2014 en gebouwd door de bouwcombinatie Hurks-Slokker uit Eindhoven. Het complex bevat naast een half ondergronds gebouwde parkeergarage voor 1200 auto’s van bezoekers en bewoners ook 60 winkelunits en 259 woningen.